Skillnaden på smal och sjuk

Sanna

När jag lyssnade på podden "Livet på läktaren" häromdagen så pratade dem om hur j**vla smala alla runway modeller är och hur modebranschen inte har kommit längre än vad den har har gjort angående modellers hälsa. Jag tycker allt dem sa i avsnittet verkligen var spot on vad jag tycker och känner kring det ämnet.

När jag var 14 år blev jag head huntad på stan i Göteborg, det var en tjej som var anställd på en av Sveriges största modellargenturer. Hon som stoppade mig för att säga att hon såg modellpotential i mig och för att ge mig sitt visitkort då hon ville att jag skulle provfotas hos dem för att eventuellt bli signad till deras argentur. Jag som aldrig modellat eller vart intresserad av den branchen blev såklart chockad och smickrad, som 14 åring var det ingen tvekan över om jag skulle testa eller inte.

Väl där, tog dem alla mina mått, längd, bredd, höftmått och liknande. Jag blev fotad och därefter pratade vi lite om allt. Dels så var jag 3 cm för kort och hade 3 cm (!!) för breda höfter. Tänk då 3 cm på en redan ganska smal 14 åring UTAN höfter, jag blev självklart förvirrad men tänkte då mer på att dem 3 ynka cm skulle kunna försvinna. Jag hamnade på deras "follow up" lista som dem har för yngre tjejer som kan "växa till sig". Väl hemma när jag berättat om allt för mina förälldrar tyckte dem att det som sades var riktigt struntprat och att jag skulle skita i det. Vilket jag TYP gjorde.

Nu idag kan jag bli riktigt förbannad över det, inte för att jag ville/vill bli modell, utan för att man som vuxen kan med att säga till en 14 årig tjej att hon har 3 cm för mycket höfter för att kunna bli modell? Tänk hur många unga tjejer får höra sådant och vad det kan skapa för konsekvenser?

Jag själv hade jättestora problem med ätstörningar stora delar av gymnasiet, just för att jag ville se ut som "man ska". Kanske påverkade min "modell-erfarenhet" detta? Jag tror jag gick ner ca 8-10kg på en vinter när det var som värst, och ändå kände jag mig aldrig tillräckligt smal. Vill inte att detta inlägget ska kretsa om ätstörningar så det kan vi ta någon annan dag. Men jag tror att när man har egna erfarenheter så tar man detta på ett större allvar.

Jag har så mycket frågor.

Jag tycker att det är helt sjukt hur vi inte kan ha kommit längre i mode-branchen när det kommer till modellernas kroppar? Är det verkligen fortfarande mode att se ut som Twiggy? Ser inte branschfolket inom modeindustrin skillnaden på smal och sjuk? Det är ju inte konstigt att unga tjejer drabbas av ätstörningar när vi ser pinnsmala anorektiska modeller varje dag på tv, i sociala medier, i tidningar och på reklamaffischer. När ska det vända?

Jag vet helt ärligt inte vart jag vill komma med detta inlägget mer än att skriva av mig lite, även om jag är riktigt dålig på att skriva. Vad är era åsikter om detta? Kan ni inte dela med er av vad ni tycker och tänker?

Alla bilderna är ifrån 2018. Och lånade från Google.

Puss och kram! Sanna 

Gillar