Enkla knep att göra vardagen hälsosammare

Jag har alltid ätit relativt hälsosamt men det var först i våras som jag verkligen började fastna på hälso-trender och när man väl börjat nagga lite på den livsstilen så blir man ganska fast. Jag är absolut inget proffs och är inget "häslofreak" men jag är väldigt mån om vad jag stoppar i mig. Jag är varken vegan eller vegetarian men äter nästan bara vegansk eller vegetariskt då jag inte vill begränsa mig då min största passion i livet är bra mat och dryck - av alla slag.

Men till vardags äter jag 90% vegetariskt och veganskt. Jag har verkligen märkt skillnad på mitt mående, både fysiskt och psykiskt när jag äter bra hälsosam mat. Jag har en bakgrund med ätstörningar och "ångesten" som kommer därtill försvinner helt om jag äter rätt, då spelar inte mängden mat någon längre roll då det jag stoppar i mig är "bra för mig". Är ni med?

Här kommer mina 5 knep för att göra sin vardag hälsosammare, utan stora omställningar. Man måste inte gå ALL IN hälsa för att må bra! 😄

  1. Som jag sa ovan, ät mer vegetariskt: En bra start kan vara att äta vegetarisk lunch, eller ha vegetariska dagar. Jag själv äter alltid vegetarisk lunch och frukost, det känns snällt mot magen (och planeten såklart).
  2. Byt ut mejeriprodukter till växtbaserat: Många som har problem med magen blir helt av med dem om dem drar ner på mejeriprodukterna. Kör lite mandelmjölk, soyamjölk eller oatlys ikaffe i morgonkaffet istället! Fun fact, jag har alltid det i min pojkväns kaffe och han märker inte ens någon skillnad. Rekommenderar verkligen detta tips!
  3. Gå till jobbet eller "gå ut med hunden" : Lite extra frisk luft har väl ingen dött av (även om det är stjärt-kallt ute just nu), men har man ett stilla sittande jobb är det extra viktigt att få lufta sig lite och röra på sig. Och "gå ut med hunden" på dagarna även om du inte har någon. Jag själv går ju ut med våran hund ca 4 gånger under en arbetsdag om jag jobbar hemifrån eller är ledig. Tack och lov för dem pauserna man får, frisk luft och lite skärmfri-tid.
  4. Ät frukost!!!!! : Gå upp i tid och ät frukost, det är superviktigt och du blir inte så vrålhungrig till lunch. En näringsrik och varierad frukost ger ju optimala förutsättningar för kroppen när det är dags att prestera, på jobbet, på gymmet osv. Och mitt tips är att äta mycket frukt! Jag själv bombar mina frukostar med frukt och bär, nötter, kokos. Det ska vara GOTT, inte bara "bra för dig"! (har en mat-händelse i min Instagram profil, kolla där för inspo och recept)
  5. Ät spicy : släng på lite chiliflakes på maten, kör i ingefära i smoothien. När du äter chili och andra starka kryddor men framförallt chili så stiger adrenalinet i kroppen. Det leder till högt blodtryck, du svettas och kan få pulspåslag vilket som leder till att ämnesomsättningen ökar. (+ att du inte äter ser fort och för mycket då det är lite starkare än vanligt)

Jag är ingen dietist, kan inte så mycket men dessa är knep som jag själv använder mig av för att hålla magen glad! Det är inga "gå ner i vikt knep" utan bara tips på hur du kan förändra din kost till det lite friskare och bättre!
Dagens frukost, en smoothiebowl med jordnötssmör och en Golden latte - PERFEKT!

Gillar